Cloud Computing Governance Framework

Cloud Computing nu este numai o noua paradigma in IT, este o transformare profunda a modului de lucru si de viata, un nou mod de a conduce afacerile, o colaborare mai productiva dintre actorii sociali cu access in timp real la date, o mai eficienta si transparenta interactiune dintre guvern si cetateni.

De la calculatoarele personale la Cloud Computing este o trecere pe cit de usoara pe atit de framintata de preocuparea de a solutiona aspecte legate de securitate, confidentialitate, siguranta, suveranitate, transparenta, adica de incredere. Ne bazam pe datele pe care le salvam pe suporturi fizice pe care le avem la indemina, in proprietatea noastra. Este o provocare sa salvam aceste date in cloud, undeva. Unde nu suntem siguri ca le vom gasi atunci cind ne trebuie, ca vor fi in controlul nostru si ca nu vor fi folosite neautorizat.

Dintotdeauna, guvernanta in IT a acoperit aspectele legate de securitate, managementul riscului, confidentialitatea datelor. Avem firewalls pe PC si in intranet, insa zidurile de securitate nu pot fi ridicate pina la cer, astfel ca noi proceduri sunt necesare pentru cresterea gradului de folosirea a serviciilor cloud.

Cadrul de guvernanta in cloud se refera la mecanismul de luare a deciziilor, la criteriile si principiile care stau la baza tranzitiei catre cloud, la strategia de adoptie a serviciilor cloud, modul de operare in cloud, selectia furnizorilor de tehnologii si solutii cloud, gestiunea proiectului, a bugetului pentru adoptie cloud, managementul riscului, masurarea si evaluarea rezultatelor.

La World Economic Forum 2012 din Davos, doamna Neelie Kroes, Vice Președinte al Comisiei Europene, a anunțat European Cloud Partnership, care se concentrează pe rolul sectorului public. Prezentarea scopului, obiectivelor acestui parteneriat, rolul statelor membre in elaborarea strategiei si situatia actuala a dezvoltarii acestui parteneriat a fost realizata de domnul Florent Frederix, Directorul Departament, Comisia Europeana,  Directoratul General  Information Society and Media

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s