American Dream si Social Europe

Analisti politici si scriitori de discursuri apreciaza ca Michelle Obama a avut un success deosebit zilele trecute, cind a rostit pe scena conventiei  discursul pentru sustinerea candidaturii sotului sau la alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii. Unul dintre ele mai reusite discursuri, cu o emotie autentica, in care a evocat povesti personale si in care a rostit deseori cuvintul “dragoste”.

“Barack knows the American Dream because he’s lived it…” , spune Michelle Obama, iar eu cred ca foarte multi oameni care au ascultat-o au gasit modelul, si-au redescoperit telul, si-au intarit increderea. Increderea ca oamenii care traiesc intr-o societate libera, in care dreptul la proprietate este respectat se pot gindi la prosperitate si bunastare ca rod al muncii lor. Visul American.

 Azi, dupa numai doua zile, citesc discursul Presedintelui Barroso la Employment Policy Conference „Jobs for Europe. Sigur ca e vorba de un context diferit, sigur ca nu are sens comparatia dintre impactul emotional al celor doua discursuri. Atunci, de ce l-am mai amintit? Pentru ca exista in ambele discursuri recursul la istorie.

 “We need to reinforce the systems that were invented in Europe and that represent the European Social way.” …” The European Union has the best social protection systems in the world.” – spune Presedintele Barroso, apreciind ca dialogul social, negocierea colectiva si consultarile cu partile interesate sunt parte a DNA-ului fiintei europene.

“Pentru prima data in 50 de ani, cetatenii europeni privesc viitorul lor economic cu mare nesiguranta si nu se asteapta la o viata mai buna” – departe  de telurile de prosperitate si bunastare ale visului american. Pentru ca Visul American se refera la om, il imputerniceste pe om sa se realizeze.

Cum poate un tinar sa viseze ca se realizeaza in Europa zilelor noastre, unde, in medie, unul din patru (sau unul din doi, in unele tari) nu gaseste un loc de munca? Sau, daca gaseste, nu se potriveste cu ceea ce stie si ceea ce poate el. Stiu ce spun, traiesc aceasta situatie, ma uit la fiul  meu si la colegii lui de generatie.

De aceea, cred ca pericolul de a pierde o generatie de tineri care sa restructureze economia este foarte mare. De aceea, nevoia de a stabili un context economic si social in care tinerii sa poata visa dincolo de pragul de supravietuire este urgenta. Responsabilitatea sociala este a celor ce conduc societatea si, de aceea, este nevoie de elaborarea si aplicarea politicilor sociale menite sa raspunda acestei urgente.

 Am folosit des in ultima vreme cuvintul “social”. E normal, e legat de viata, de raporturile noastre cu societatea in care traim. De locul acesta in care scriu. De modul in care gindesc eu: responsabilitatea sociala este un instrument al dezvoltarii durabile. Europa Sociala – o constructie durabila, bazata pe solidaritate si dezvoltare armonioasa. Suna bine, nu?  

 

Azi am fost la cimitir (un fapt de viata), la slujba de comemorare a unei prietene,  si m-a intrebat o doamna: “nu stiti cit a primit ajutor social de inmormintare”? Nu stiu. Nu ma gindesc la lucrurile care nu-mi fac placere. Ma gindesc daca Visul American si Europa Sociala sunt modele total diferite, societati diferite, sau au ceva in comun? La asta ma gindesc acum.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s