„Sa stii mai multe, sa fii mai bun”

Citesc pe Hotnews o stire care ma bucura enorm: responsabilitatea sociala este unul dintre domeniile incluse în programul Ministerul Educatiei ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”.  Acest program este o noutate introdusă in structura anului scolar 2012-2013, care promovează deschiderea scolii catre comunitatatea din care face parte, prin activitati educative extracurriculare si extrascolare. Programul se desfasoara in saptamana  1 – 5 aprilie 2013, dupa un orar special, cu prezenta obligatorie, absentele trecute la ”Purtare”.   

Am citit programul si apreciez ca este bine intentionat, cu activitati diverse, bine gandite, care includ actorii sociali ce au legatura cu scoala. Este pentru prima data cand citesc un program educational romanesc care pune accent pe formarea aptitudinilor si atitudinilor sociale. Voluntariat, lucrul in echipa, securitatea online, bloguri (”jurnale”), competitivitate – sunt doar cateva dintre lucrurile care m-au surprins placut citind acest program. Mi-ar plăcea sa stiu cine l-a scris, este un demers programatic nou pentru scoala romaneasca. Acuma, de la teorie (acest program) la practica este drum  lung. Nu foarte lung, daca avem in vedere ca pana in februarie trebuie sa fie stabilite activitatile ce urmeaza sa se desfasoare in fiecare scoala.

Am, totusi, un mare semn de intrebare: desfasurarea olimpiadelor scolare in aceeasi saptamana cu acest program.  Ar fi pacat ca această suprapunere sa creeze o nedorita discriminare: ”premianții” se duc la olimpiada  (sunt cei cu ”să știi mai multe”), iar ceilalți la activități descrise în program (sunt cei cu ”să fii mai bun”).  As fi lasat si olimpicilor posibilitatea de a alege activităti care formează deprinderea de a lucra in echipă, de exemplu.  Parca vad parinti suparati că copiii lor sunt la strans PET-uri iar ai altora la olimpiada pe municipiu…Nu stiu, nu am lucrat in invatamant, fiul meu nu mai are varsta scolara, de aceea poate nu inteleg  eu lucrurile.

Jurnalul meu este despre responsabilitate, urmaresc cu interes acest program, poate am ocazia  sa ma implic voluntar. Pentru ca binele se face.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s