Governance – guvernanta, buna guvernare. Decizie- asumare raspundere

Saptamina aceasta particip la doua evenimente in care vorbesc despre responsabilitatea sociala:

  1. Cloud Computing Governance Framework la  IDC Cloud Computing Roadshow 2012
  2. Responsabilitatea Sociala pentru organizatii guvernamentale la   Conferinta „Rolul Statului in promovarea responsabilitatii sociale”

Legatura dintre Cloud si responsabilitatea sociala trebuie explicata. Am inceput anul acesta in aprilie, la EurActiv Policy Briefings, si m-am tot documentat intre timp pentru a fi in tema. In ambele conferinte ma voi referi la Governance si la nevoia de a define cadrul de luare al deciziilor, ca suport in crearea valorii. De cele mai multe ori vorbim despre responsabilitatea sociala la sfarsitul lantului crearii valorii. Am incheiat anul fiscal, am facut raportul financiar anual si comunicam si ce am facut pentru comunitate. Aceasta parte este necesara, dar este numai una dintre temele mari ale responsabilitatii sociale.

Iata definitia IDC pentru Cloud Governance:

Cloud Governance refers to the decision making processes, criteria and policies involved in the planning, architecture, acquisition, deployment, operation and management of a Cloud computing capability

Voi insista asupra faptului ca in anii informatizarii in Romania mai intai s-au facut achizitii (pe baza criteriului cel mai mic pret – al hardware-ului-) IT si apoi s-a dezvoltat arhitectura sistemului informatic. Cloud Computing este un noul val de “informatizare”, in care focusul este pe achizitionarea serviciilor. Nu m-as mira sa fie ales “cel mai ieftin abonament”, “cea mai ieftina chirie”. Citeva lucruri, printre care si Strategia Cloud Computing care va fi publicata de Uniunea Europeana vor face ca etapele trecerii la Cloud sa fie riguros respectate. Mai ales de catre institutiile guvernamentale, care au rolul de a asigura siguranta cetatenilor, de a elabora cadrul legislativ, de a proteja  consumatorii prin termenele si conditiile contractuale ale furnizorilor, de a implementa standardele de interoperabilitate, portabilitate, de a fi un exemplu in implementarea transparenta a achizitiilor publice.

Si astfel, am trecut la cea de a doua conferinta. Desi aparent nu exista o legatura intre ele.  Legatura este guvernanta: procesele prin care se iau deciziile, criteriile si mecanismele implicate in aceste decizii.

Impresii, saptamina viitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s