Intel Student Open Lab, R&D si legea lui Moore

Ori de cite ori merg la Politehnica imi amintesc de ziua in care i-am asteptat pe colegii mei de liceu sa iasa de la ultimul examen de admitere. Le-am cerut creioanele cu care au scris si de atunci fac colectie de creioane. Nu stiu daca studentii  de azi mai scriu cu creionul, dar stiu ca au toate instrumentele necesare pentru a-si implini vocatia, pentru a-si folosi talentul. Sunt cercetator si stiu ce inseamna sa ai sansa sa intri intr-o echipa de minti stralucite. Te ridica valul, te obliga reputatia, te indeamna succesul, te intareste provocarea, te ambitioneaza incercarea, te sustine dorinta sa contribui, sa fii parte, sa-ti faci bine partea ta, sa-ti lasi amprenta.

Azi am fost la inaugurarea Intel Student Open Lab, i-am revazut pe domnul profesor Nicolae Tapus si pe domnul profesor Valentin Cristea, mentori de generatii, pe care ii asociez cu institutia la modul superlativ. S-a vorbit despre triughiul educatie-inovatie-cercetare, despre legatura dintre universitate si industrie si despre parteneriatul Intel-Politehnica, planul comun de actiune semnat azi printr-un Memorandum de Intelegere.

Laboratorul este amenajat la inalte standarde, nu numai din puncte de vedere al designului ci si al tehnicii de calcul aduse de Intel. Exista un spatiu pentru invatat curricula dar si pentru pregatirea lucrarii de licenta, de master si a cercetarii si studiului doctoranzilor. O vara plina pentru Dragos, Mircea, Monica si colegii lor de la Intel Software Research and Development Center, care s-au straduit sa fie gata sa-i primeasca pe studenti la deschiderea anului universitar.

In spatiul acesta, eu scriu despre responsabilitatea sociala. Si mesajul este de fiecare data acesta: lantul crearii valorii este sustinut de cadrul de guvernanta, de mecanismele de decizie, de criteriile si principiile stabilite in relatiile cu partenerii de dialog.  Semnarea unui cadrul de lucru, deschiderea laboratorului pentru studenti, oferirea de burse, stagii de practica si oportunitati de angajare au fost anuntate azi de Intel in ceea ce as numi un exemplu de responsabilitate sociala. Transparent, cu adresabilitate catre grupurile de impact, cu implicare in procesul de transformare a educatiei astfel incat absolventii sa-si dezvolte cariera in IT, sa aiba acele aptitudini necesare locului de munca. Adica, cu impact social.

Domnul profesor Tapus a vorbit despre primele procesoare Intel, in 1972, despre Fabrica de Calculatoare si primele minicalculatoare romanesti, despre viteza de accelerare a inovatiei. Studentii prezenti azi in sala au stiut mai degraba numele ultimului processor Intel decat pe cel al primului processor. I-as fi intrebat daca au auzit de “legea lui Moore”  si daca ei cred ca va mai fi valabila. Ne aflam in fata unei noi paradigme,  care va transforma modul in care interactionam cu obiectele. Internet of Things va defini si rolul pe care il avem noi oamenii in acesta interfata. Vom fi in control, dar obiectele vor comunica fara noi. Ceea ce a insemnat hypertext-ul la inceputul anilor 1990 si aparitia site-urilor web va fi o scara redusa fata de RFID, senzori, inteligenta adaugata obiectelor, lucrurilor. Am citit undeva ca fiecare graunte de nisip va avea o adresa IP (IP6, desigur) si astfel Internetul va fi al lucrurilor si al oamenilor deopotriva.

Ce legatura are acest lucru cu Intel? Pentru mine, care vin din istoria IT, este important ca stiu de unde venim. Legea lui Moore (the number of transistors on a chip will double approximately every two years) a devenit sinonima cu ritmul accelerat de inovatie tehnologica. Aceasta observatie a fost facuta de Gordon Moore, in 1965. In 1968, Gordon Moore a fondat Intel.

Pe scena din amfiteatrul EC105 au fost azi profesori, ingineri, specialisti care le-au deschis studentilor o usa catre o  lume plina de posibilitati. Maine, da, poate chiar maine, unul dintre acesti studenti ne va demonstra ca legea lui Moore nu mai este valabila. Si-i va da el alt  nume si alta reprezentare grafica. Un alt concert, pe alta scena, pe alta lume, in alta galaxie.

Daca tranzistorii ar fi fost oameni http://www.intel.com/content/www/us/en/silicon-innovations/moores-law-technology.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s