umanager – al doilea atelier de leadership

Marturisesc admiratia mea pentru grupul umanager (Steven van Groningen, Silviu Hotăran, Septimiu Postelnicu și Wargha Enayati) si ma bucur pentru continuarea intalnirilor pe care le organizeaza.

c4

Sunt gazde bune si generoase, care le creeaza invitatilor atmosfera buna a unor conversatii placute, rafinate, lipsite de pretiozitatea si autoritatea titlurilor, functiilor, notorietatii si publicitatii.

Cel de al doilea atelier de lidership moral a avut doua parti. Am putut sa urmaresc numai prima parte. A fost moderata de Silviu si i-a avut ca invitati pe Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Florin Talpes.

In seria intalnirilor care imi sunt familiare, pentru care am avut intotdeauna un rol, au fost Conferintele Microsoft la care domnii Plesu si Liiceanu au fost lectori. In urma acestor evenimente, au fost scrise carti, articole in revista „Orizont”, au aparut audio-books. Si au fost construite amintiri si s-au consolidat relatii de durata.

Acest eveniment a avut alt format. Nu o conferinta, un dialog.

Tema in discutie: Despre responsabilitate si incredere.

Intrebarile lui Silviu precum si intrebarile de la sfarsit, din sala, au fost foarte bune. Adica, i-au pus pe cei trei invitati sa ne spuna cum gindesc succesul, ce parere au despre sacrificiu si succes, despre inteligenta, despre inteligenta romaneasca, despre responsabilitaea sociala si responsabilitatea personala.

Cu ce am plecat eu in minte, care sunt acele cuvinte la care o sa ma gindesc eu cu mintea mea:

– Andrei Plesu: „Exista o estetica a principiilor. Toata lumea vorbeste la fel despre valori. Ati vazut pe cineva sa spuna altfel, toti spun ca e bine sa fii etic in afaceri. Nu spune nimeni ca e bine sa fii smecher.”

– Andrei Plesu: ” Ideologia este bomba omenirii. Pentru ca este sinterza urii. Ideologia este pentru gindire ceea ce este fast-food pentru mincare”.

– Gabriel Liiceanu: „Sansa este cultura, modul de rafinare al comportamentului uman, care se rasfringe in relatii civilizate”.

Am pus ghilimele ca sa redau cit de bine memoria ma ajuta ceea ce au spus acesti mari prieteni. Mie imi ramine conversatia, modul cum isi dau unu-altuia replicile, cum se aduna riurile gindirii fiecaruia intr-un fluviu de intelepciune.

Frumos!

c3

 

One thought on “umanager – al doilea atelier de leadership

  1. Este bine cind oameni de bine se intalnesc cu alti oameni de bine si vorbesc despre bine si despre cum sa fie mai bine. Ar fi cred si mai bine ca oameni de bine sa se intilneasca cu oameni de mai putin bine si sa vorbeasca impreuna despre cum s-ar putea sa fie mai bine. Lucrurile se schimba in bine intr-o comunitate (adica numarul celor de bine devine mai mare decit numarul celor de mai putin bine), cind cei mai putini buni incep sa fie mai buni, cand cei mai putini morali, simt ca trebuie sa fie mai morali vazandu-i si ascultandu-i pe cei buni si morali. La asta cred ca trebuie sa purceada oamenii de bine, daca vor sa faca bine. Altfel, cred ca riscam sa realizam forme perfecte pentru o lume imperfecta, ce nu este interesata aproape de loc de ele sau, si mai rau, le considera, nu rareori, ne-bune sau ne-morale .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s