Ganesha si masina de spalat

Citesc „Calatoria elefantului”, Jose Saramago. Iulian Tanase mi-a recomandat „Eseu despre orbire” acum zece ani, apoi am vazut filmul „Jose si Pilar”. Cartea cu elefantul ma pune in incurcatura, imi aminteste ca am invatat istoria in pauze si ca trebuie sa acopar multe goluri. Nu stiu cite personaje si fapte sunt reale. Dar „nu apare un elefant in fiecare zi in viata ta”, asa ca ma intrerup din citit si ma documentez. Se intampla sa fie prin preajma Victor si il intreb pe el, inainte sa ma apuc sa caut. Acest obicei sanatos si eficient de a pune intrebari il am din anii mei de inceput, din cercetare. In laboratorul nostru cu cearceafuri de linii de cod, aveam deseori nevoie sa verificam instructiunile. „How to write an I/O driver” era ca o biblie, pe care o rasfoiam toti. Ca sa nu ne intrerupem din intelegerea liniilor de cod si a modulelor dezasamblate, puneam intrebari cu voce tare si cine stia raspundea imediat. Eram permanent 10-12 persoane in birou si fiecare lucra la modulul sau din sistemul de operare pentru minicalculatoarele romanesti Independent&Coral. Lucrul in echipa insemna sa impartasesti deschis si ceea ce stii si ceea ce nu stii. Pe Victor l-am convins greu ca nu-l intreb ca sa verific daca stie. Intreb sa aflu. Stiu ca stie mai multe decat mine. 

E simbata. Citesc, masina de spalat isi face treaba si ii multumesc in gind celui care a inventat-o. Ajung la un pasaj in care e vorba despre Ganesha. M-am lamurit ca elefantul din poveste venea din India, dar despre Ganesha nu stiam nimic. Il intreb pe Victor, stie raspunsul si crede ca stiu si eu imaginile cu aceasta zeitate cu cap de elefant. Aha, tot despre elefant. Ii spun ca nu stiu, ca poate oi fi stiut dar nu mi-a ramas in minte. Fac si o gluma, spunindu-i ca are memorie de elefant:) 

N-apuc sa ma uit peste imagini cu Ganesha din cauza unui zgomot ascutit pe care deodata masina de spalat il produce la programul de stoarcere. O opresc, constat ca s-a stricat si il anunt pe Dorin ca trebuie chemat reparatorul. Pe care il gaseste azi, luni, dupa ora sase. Cum el avea o intalnire, ramin eu cu Victor sa-l primim pe reparatorul de masini de spalat. 

La ora anuntata, suna la interfon. Deschid si cind ajung la usa constat ca sunt doi foarte tineri si politicosi. Ma uit cu cita siguranta si hotarire se apuca de treaba. Stiti unde e priza? Nu. Nici alimentarea cu apa? Nu. Le gaseste el prin spatele dulapurilor, le scoate afara, le manevreza impreuna cu prietenul lui. Arata ca un mecanic de la service-ul auto. Se apleaca sub masina pe care celalalt o tine inclinata. Se intinde pe podea, rasuceste, scoate piulite, piese. „Gata, am gasit de unde venea zgomotul. De la motor. O reparam. Ne intoarcem peste 45 minute”. Fac si eu un pic de curatenie, de la carbunii consumati totul e negru. Tinerii vin cum au promis. Se intind din nou pe podea, schimba periile, pun la loc suruburile, capacele. Sa facem proba. Se facuse ora opt seara, ma gindesc ca dureaza o ora un program cu multe operatiuni. Nu e nevoie sa asteptam prea mult. El stie dupa fiecare sunet ce face masina. Cind intra rezistenta, cind se opreste apa, cind trece la urmatorul pas. Completeaza certificatul de garantie si imi da o carte de vizita. Sunt uimita de priceperea si de indeminarea lui. Imi spune ca a invatat meserie de la tatal lui, de cind era mic. Ca munceste 12 ore pe zi, ca ii place ce face. Nu e multumit de el ca a intrerupt scoala. A facut doar zece clase, insa acum s-a inscris la un program cu fonduri europene pentru a deveni lucrator comercial. Lucreaza cu prietenul lui din copilarie, care este si sofer. Isi fac reclama cu biletele lipite in scara blocului, insa cele mai multe sunt recomandari. 

Il recomand si eu. Il cheama Petre si luna viitoare implineste…18 ani. Poate e nascut de Sfantul Petru, o sa-l sun sa-l felicit de ziua lui. Azi l-am felicitat pentru ca stie meseria de reparator de masini de spalat. „Automate, orice marca”. 

Ah, am uitat sa va reamintesc. Ganesha este zeitatea intelepciunii, a cunoasterii, a noilor inceputuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s